بیماریهای گل سانسوریا : یکی از اصلیترین مشکلات و بیماریهای اصلی سانسوریا بیماریهای قارچی میباشد. بیماریهای قارچی ممکن است باعث پوسیدگی ریشه در اثر آبیاری زیاد شوند و به تدریج به تنه گیاه پیشروی کند. از علایم اصلی بیماریهای قارچی لکههای سیاه و قهوهای بر روی برگها، شل شدن تنه گیاه میتوان نام برد. از اولین نشانههای پوسیدگی ریشه عدم جذب آب توسط گیاه میباشد که باید سریعاً مورد بررسی قرار گیرد.
از دیگر بیماریهای اصلی گیاه سانسوریا میتوان به لارو حشرات اشاره کرد که معمولاً از برگهای گیاه تغذیه کرده و حاشیه برگها و یا پهنه آنان را زخمی میکند و سوراخهایی را در آنان ایجاد میکند.
تریپس آفت دیگری است که بر اثر تغذیه آن برگها میپیچند و بدشکل میشوند و نقاط خاکستری – نقرهای بر روی آنان ظاهر میشود. همچنین تریپس ازجمله عوامل انتقالدهنده عامل بیماری ویروسی موزاییک برگ است که در نتیجه آن بر روی برگها لکههای زردرنگی ایجاد میشود و برگها نیز بدشکل و گیاه کوتاهقامت میشود. (لکههای زردرنگ ناشی از این ویروس را باحالت طبیعی برخی از انواع سانسوریا که ابلق هستند اشتباه نگیرید).
بیماریهای گل سانسوریا
شپشک آرد آلود از دیگر آفات این گیاه است که به دلیل تغذیه از شیره این گیاه آن را ضعیف میکند و برگها بخصوص برگهای جوان کوتاه قامت، بدشکل زردرنگ میشوند و فعالیت شدید این آفت نیز موجب افتادن و خم شدن برگها میشود. اصولاً اگر تعداد آفات کم است با کمک یک تکه پارچه مرطوب آنان را از روی گیاه بردارید. در مورد شپشکهای آرد آلود پارچه را با کمی الکل آغشته کنید. اگر تعداد آفات نیز زیاد است میتوان از برخی سموم سیستمیک استفاده کرد.
از دیگر بیماریها نماتد گره ریشه است که میتواند بر روی ریشه سانسوریا گال تولید کند که درنتیجه گیاه ضعیف و کوتاه قامت میشود و حتی ممکن است از بین برود. استفاده از مخلوط خاکی ضدعفونی شده و مواد گیاهی سالم راهکار مبارزه با نماتدها و درواقع جلوگیری از فعالیت آنان است.
پوسیدگی ریشه یکی از بیماریهای قارچی این گیاه است که موجب آبدار شدن و پوسیدن ریشهها و درنتیجه پژمردن و افتادن برگهای گیاه میشود. اگر بر روی قسمتهای مختلف گیاه لکههایی قهوهای و نرم دیدید گلدان گیاه را عوض کنید و برای جلوگیری از شیوع این بیماری سعی کنید در ضمن آبیاری برگهای گیاه خیس نشود و خاک گلدان نیز زهکش مناسبی داشته باشد و بین دو آبیاری بگذارید تا سطح خاک گلدان خشک شود. لکه برگی قارچی از دیگر بیماریهای سانسوریا است که در ابتدا بر روی برگهای جوان زخمهای آبدار و قرمز قهوهای به وجود میآید که حاشیههای زردرنگی دارند. تحت شرایط مرطوب و شدت یافتن بیماری لکهها به هم متصل میشوند و برگ از بین خواهد رفت. محیط مرطوب و خیس شدن گیاه و تهویه نامناسب محیط به شیوع این بیماری کمک میکند. در صورت لزوم میتوان از سموم قارچکش استفاده کرد.
بلایت جنوبی از دیگر بیماریهای این گیاه است که بر روی برگها و بخصوص در نزدیکی سطح خاک زخمهایی آبدار و قهوهایرنگی ایجاد میشود و بر روی سطح خاک و برگها نیز سطوح سفیدرنگی که ناشی از رشد میسلیومهای قارچ است ظاهر میشوند که بهتدریج سیاهرنگ میشوند. برگها پژمرده شده و در نهایت از بین میروند. بهکارگیری از مواد سالم گیاهی و شرایط مناسب نگهداری ازجمله راهکارهای پیشگیری از این بیماری است.
منبع:mihancactus