کود دهی درختان گردو:
آشنایی با روش های کوددهی درختان گردو از نیازهای اساسی در باغداریهای امروزی است زیرا در عملکرد نهال و کیفیت میوه ها تاثیر گذار خواهد بود،با ما همراه باشید تا اطلاعاتی پیرامون نحوه کود دهی درختان گردو،میزان کوددهی درختان گردو در اختیار شما قرار دهیم.
درختان گردو که امروزه به دلیل تنوع نژادی غالبا در بیشتر نقاط دنیا کشت میشود و علاوه بر تولید میوه و کیفیت عالی چوب بسیار خوبی هم دارند که از آن در صنعت نجاری استفاده میشود. کاشت نهال گردو به منظور احداث باغی در حجم وسیع گزینه مناسبی است،که موجبات بهره وری اقتصادی را فراهم میکند اما صرفا انتخاب یک محصول نمیتواند در بازدهی اصولی نقش موثر داشته باشد آنچه اهمیت دارد اتخاذ روشهای اصولی در پرورش نهال گردو است که باید مورد توجه باغدار قرار گیرد یکی از روشهای اصولی که در کیفیت و عملکرد تاثیر دارد کود دهی درختان گردو است.
اولین فاکتور اساسی توجه به نیازهای اکولوژی بعد از خرید نهال است زیرا باغدار با چنین آگاهی تلاش میکند بستر رشد مناسب با نهال را فراهم نماید،بستر رشد نیز همان خاک حاصلخیز و مرغوب است که به عملکرد مناسب نهال کمک میکند. یکی از اساسی ترین قسمت ها که به مرغوب بودن خاک کمک میکند کود دهی است البته کوددهی باید اصولی و منظم باشد،در اولین مرحله میتوان قبل از کاشت نهال زمین را ابتدا به کود حیوانی آغشته نمود سپس به خوبی شخم کرد و نهال را کاشت این اقدام در تقویت ریشه ها و مرغوبیت خاک تاثیر مثبت خواهد داشت.
درختان گردو در میان انواع دیگر درختان به تغذیه بیشتری نیاز دارند زیرا عملکرد میوه و مغز گردو میتواند متاثر از تغذیه مناسب باشد که باید مورد توجه قرار گیرد. تقویت خاک قبل از کشت بسیار مفید و با اهمیت است که منجر به رشد مطلوب نهال خواهد شد،کوددهی درختان گردو مخصوصا در سالهای ابتدایی کاشت بسیار با اهمیت و ضروری ی باشد زیرا در ریشه بندی درختان تاثیر گذار خواهد بود و چون درخت گردو در سالهای اولیه رشد،در حال ریشه بندی است میتوان از تقویت کننده هایی برای افزایش رشد ریشه نهال استفاده نمود در واقع ترکیبات و عناصر ضروری به منظور تقویت ریشه منجر به تحریک رشد ریشه و در نتیجه افزایش جذب آب و مواد غذایی میگردد.
نحوه کوددهی درختان گردو :
شما در اولین قدم باید با آنالیز خاک پی به فقیر و غنی بودن آن ببرید،و متناسب با نیاز خاک اقدام به تامین عناصر ضروری داشته باشید،درختان گردو ریشههای بسیار گسترده ای دارند به طوری که بیشتر حجم خاک را به خود اختصاص میدهند و تقریبا تا ارتفاع 5 متری نیز نفوذ میکنند،پس خاک نیز باید تمام قسمتهای ریشه را به لحاظ مواد معدنی و مفید تامین کند،خاکهایی با بافت نرم برای کاشت درخت گردو مناسب تر است زیرا موجب میشود کود و عناصر دیگر به راحتی با جریان آب به تمام قسمتهای ریشه نفوذ کند،البته باید به PH مناسب خاک نیز توجه داشت زیرا کم یا زیاد بودن آن خود موجب ضعیف شدن ریشه ها خواهد شد.
بعد از مشخص شدن نیاز خاک باید به دنبال تامین عناصر ضروری آن اقدام کرد. کود دهی درخت گردو از گوگرد گرفته تا ازت و آهن باید متناسب با نیاز درخت باشد زیرا اقدام بی موقع نسبت به کود دهی درختان گردو خود در کاهش کیفیت و عملکرد نهال و میوه ها تاثیر گذار خواهد بود. مثلا کودهای گوگردی با کودهای حیوانی کاملا متفاوت هستند و اگر قصد استفاده از هر دو را دارید باید به خوبی هر دو را مخلوط کرده و پای درختان گردو بریزید.
اینکه چه میزان از کود باید استفاده شود یا چه اندازه از زمین را باید نسبت به کود اختصاص داد نیز اهمیت دارد،اگر این امکان برای شما فراهم نیست که تمام قسمتهای زمین را به کود آغشته کنید باید کود را تنها پای درختان گردو بریزید فقط توجه داشته باشید که اندازه کود نباید به قدری باشد که باعث از بین بردن و آسیب ریشه ها شود بلکه اندازه ای باشد که ریشه ها را در ابتدای مسیر رشد تقویت کند.
به عنوان نکته پایانی در این خصوص باید اشاره نمود کمک گرفتن از کارشناسان جهاد کشاورزی میتواند موثر باشد. همچنین بهترین کود برای درخت گردو ازت،پتاسیم،روی،فسفر و آهن است که اگر تامین نشود مغز گردو دچار سیاهی شده و کیفیت مطلوب را نخواهد داشت.
نکات مهم در زمان کود دهی درختان گردو:
از آنجایی که کود دهی نهال گردو در تقویت ریشه ها تاثیر بسیار خوبی دارد ولی باید به این نکته هم توجه کافی داشت که به اندازه و به جا باید مورد استفاده قرار گیرد،یعنی باغدار و کشاورز باید به نکات مهم در این زمینه توجه ویژه ای داشته باشد.
به عنوان اولین نکته باید اشاره نمود که هیچ گاه ریشههای نهال گردو نباید مستقیما با کود در تماس باشد زیرا باعث از بین رفتن آن خواهد شد،بلکه توصیه میشود حتما ابتدا یک لایه خاک اطراف ریشه نهال ریخته سپس نسبت لایه بعدی را از کود استفاده کند. دلیل چنین تاکیدی این است که واکنشهای آنزیمی خاک در مقایسه با کود دهی متفاوت است و در PH خاک نیز تاثیر خواهد گذاشت.
نکته بسیار مهم دیگر در زمان کود دهی درختان گردو میزان استفاد از کود است که باید تناسب لازم را داشته باشد،همچنین باید حتما بعد از کود دهی درخت گردو نسبت به آبیاری کاملا سطحی و اصولی خاک اقدام کرد تا مواد ضروری توسط آب به تمام قسمتهای ریشه برسد. در مراحل مختلف کود دهی درختان گردو چنانچه آبیاری مورد غفلت واقع شود محصول سال جدید و سالهای آینده کاهش پیدا میکند.
افرادی که باغ گردویی در حجم وسیع دارند باید توجه داشته باشند که نهال بعد از کاشت وارد فاز مراقبت میشود و این مراقبت بسیار اهمیت دارد زیرا در بازدهی و عملکرد نهال بسیار موثر است،عملکرد مناسب نهال نیز در باردهی اصولی تاثیر گذار خواهد بود و میزان باردهی نیز در نهایت منجر به سودآوری و بهره وری اقتصادی خواهد شد.